⚡ Begränsad tid! Stora rabatter på LED-ramper & extraljus
E-märkning och regler kring extraljus för bilar
Inom EU och därmed också i Sverige finns en uppsättning lagar och regler som styr fordonsbelysning, inklusive strålkastare och extraljus, för att säkerställa trafiksäkerhet och för att minimera risken för bländning av andra trafikanter. Här nedan ger vi en översikt över dessa aspekter:
Inom EU
Typgodkännande
ECE-reglementen: EU-fordon, inklusive deras belysningssystem, måste uppfylla ECE-reglementen (Economic Commission for Europe). Några vanligt förekommande märkningar är till exempel ECE R7 (Positions-, bak-, bromslyktor), ECE R65 (Varningsljus) och ECE R112 (Halogen och LED-strålkastare, extraljus).
CE-märkning
CE-märkning är en produktmärkning inom EU som visar på att en produkt uppfyller specifika krav inom EU:s lagstiftning avseende hälsa, säkerhet och miljöskydd. Märkningen används på många olika typer av produkter, allt från leksaker till medicinsk utrustning och elektronik, inklusive komponenter som används i fordonsindustrin så som strålkastare och extraljus.
Här är några viktiga aspekter av CE-märkning:
1 – Konformitet
Överensstämmelse med standarder: En CE-märkt produkt anses vara i överensstämmelse med de krav som fastställts i de europeiska direktiven gällande produkten.
2 – Ansvar
- Tillverkarens ansvar: Tillverkaren eller importören är ansvarig för att försäkra att produkten uppfyller alla krav och genomgår nödvändiga test.
- Deklaration: CE-märkningen måste åtföljas av en EU-överensstämmelsesförklaring där tillverkaren bekräftar produkten överensstämmer med alla relevanta lagstiftande krav.
3 – Fri rörlighet
Produktens rörlighet: CE-märkning underlättar fri rörlighet för produkter inom EES-området eftersom det signalerar till tillsynsmyndigheter att produkten uppfyller lagstadgade krav och därför fritt får säljas i EES.
4 – Standarder
- Tekniska standarder: Produkter ska uppfylla vissa tekniska standarder och genomgå test enligt europeiska och internationella normer.
5 – Identifiering
Märkning: CE-märket, som är en kombination av bokstäverna ”CE”, måste vara tydligt synligt, läsbart och permanent fäst på produkten eller, i de fall det inte är möjligt, på förpackningen.
6 – Säkerhet och Hälsa
- Säkerhetsgaranti: CE-märkningen är också en deklaration från tillverkaren att produkten inte äventyrar säkerhet, hälsa eller miljö när den används som avsett.
Betydelse för Fordonsbelysning
- kontexten av fordonsbelysning, skulle CE-märkningen indikera att produkten uppfyller gällande säkerhets- och miljökrav enligt europeisk standard.
- Den underlättar för importörer och distributörer av fordonsbelysning att föra produkter på marknaden inom EES, då märkningen är en indikation på produkters överensstämmelse med europeiska direktiv.
CE-märkning är inte en kvalitetsstämpel i sig, utan snarare en säkerhets- och efterlevnadsmarkering som handlar om att produkten uppfyller vissa minimikrav. Dessutom är det viktigt att notera att CE-märkning är obligatoriskt för de produktkategorier som omfattas av relevanta EU-direktiv och förordningar.
ADR
ADR (Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route) innehåller regler för transportet av farligt gods och kan påverka dessa fordon inklusive deras belysning.
I Sverige:
Trafikförordningen (1998:1276)
Lagstiftningen inkluderar bestämmelser om användning av fordonsbelysning, som exempelvis krav på att använda dimljus eller halvljus vid dagskörning.
Fordonsförordningen (2009:211)
Reglerar olika aspekter av fordon och deras utrustning, inklusive belysning och strålkastare.
Bilprovningen:
För att ett fordon ska vara godkänt vid bilprovningen i Sverige måste dess belysning uppfylla vissa krav, inklusive korrekt justering av strålkastare och fungerande lampor.
Certifiering och Märkningar:
E-märkning:
E-märkning är ett bevis på att en produkt har testats och uppfyller de krav som ställs enligt ECE-reguljeringar. E-märket följs vanligtvis av en siffra som anger i vilket land produkten är godkänd (t.ex. E4 för Sverige).
ADR-märkning:
För fordon som transporterar farligt gods finns speciella märkningskrav och dessa fordon har ofta särskilda belysningskrav.
SWEDAC:
I Sverige är Swedac (Swedish Board for Accreditation and Conformity Assessment) myndigheten som ackrediterar och övervakar testlaboratorier för fordonskomponenter, inklusive dom som testar belysning.
Exempel på Specifika Krav
Position: Placeringen av extraljus och strålkastare regleras för att minimera risken för bländning och för att göra fordonet synligt på ett säkert sätt.
Antal: Det finns regler som stipulerar maximalt antal ljuskällor som får vara tända samtidigt.
Ljusstyrka: Ljusstyrkan (mätt i lumen) och färgtemperaturen (mätt i Kelvin) regleras i vissa fall för att säkerställa säker användning.
Höjd: Lagstiftningen styr även hur högt eller lågt belysningen får vara monterad på fordonet.
Riktning: Strålkastare och extraljus måste vara riktade så att de inte bländar mötande trafikanter.
Det är alltid rekommenderat att följa de senaste lagändringarna och hålla sig uppdaterad med Transportstyrelsen i Sverige och motsvarande myndigheter inom EU för att säkerställa att fordonsbelysningen är i enlighet med gällande lagar och regler.